Uusi haittaohjelma uhkaa mobiilipankkien käyttäjiä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pahamaineinen FluBot-haittaohjelma ajettiin toukokuun lopussa alas. Android-laitteissa on kuitenkin levinnyt jo uusi haittaohelma, varoittaa tietoturvayhtiö Check Point Software Techology.

MaliBot-niminen haittaohjelma on jo noussut yleisimpien mobiilihaittaohjelmien listan kärkipäähän. Se naamioituu eri nimillä kryptovaluutan louhintasovelluksiksi ja pyrkii varastamaan mobiilipankkien käyttäjien yksityisiä tietoja. FluBotin tavoin se myös houkuttelee uhrin klikkaamaan tietojenkalasteluviestin haitallista linkkiä.

Suomen ja maailman yleisin haittaohjelma oli kesäkuussa Emotet, jota käytetään pääaisassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Maailman kolmanneksi yleisin haittaohjelma on Snake Keylogger, joka tallentaa käyttäjien näppäinpainalluksia ja lähettää tiedot ulkopuolisille. Sitä on jaettu muun muassa PDF-tiedostoissa ja sähköposteissa, jotka sisältävät tarjouspyynnöiksi nimettyjä Word-liitteitä.

– Kyberrikolliset tietävät hyvin mobiililaitteiden keskeisen roolin ihmisten elämässä ja kehittävät taktiikoitaan jatkuvasti. Kyberuhat kehittyvät nopeasti, ja mobiilihaittaohjelmat vaarantavat sekä yksilöiden että yritysten tietoturvan, kertoo Check Point Softwaren tutkimusjohtaja Maya Horowitz tiedotteessa.