Vakuutusyhtiö varoittaa: Tuttu pihakone aiheuttaa vuosittain kymmeniä tapaturmia

Koti & Asuminen Terveys · Tim Isokivi

Ruohonleikkuri tarjoaa korvaamatonta apua oman pihan hoidossa, mutta siihen liittyvät myös vaaransa. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan nurmikonleikkuussa tapahtuu vuosittain jopa kymmeniä tapaturmia ja satoja esinevahinkoja.

Tilastojen mukaan ruohonleikkuri oli osallisena lähes 80 tapaturmassa viime vuonna. Erityisesti vaaratilanteita aiheuttavat työnnettävät, bensakäyttöiset ja päältä ajettavat ruohonleikkurit. Työnnettävillä leikkureilla eniten vammoja syntyy kaatumisen seurauksena.

Leikkurin terä voi tuottaa laitetta huoltavalle haavoja, ja painavan leikkurin nostaminen, kääntely tai vetonarun kiskominen puolestaan aiheuttaa lihasongelmia. Käynnissä oleva polttomoottorileikkuri voi lennättää pieniä kiviä, oksia ja muita esineitä suurella nopeudella ihmisiä kohti. Vaarallisinta on leikkurin putsaaminen tai nosteleminen sen ollessa käynnissä.

– Sormia ja varpaita on leikkautunut, kun käynnissä olevaa leikkuria on ryhdytty putsaamaan tai nostelemaan pohjasta. Mikäli käynnissä olevan leikkurin teräsuojan sisään laittaa sormia tai varpaita on amputoituminen enemmän kuin todennäköistä, LähiTapiolan Antti Määttänen kertoo tiedotteessa.

Ruohoa leikatessa kannattaa jalkaan pukea luistamattomat turvajalkineet. Sormia tai varpaita ei tule koskaan laittaa käynnissä olevaan leikkuriin, ylimääräiset esineet tulee poistaa nurmikolta ja varmistaa ettei ihmisiä tai lemmikkejä ole lähettyvillä. Ruohonleikkaajan kannattaa myös aina pyrkiä kulkemaan eteenpäin, sillä kaatuminen tapahtuu usein takaperin kävellessä.