Voiko auton pysäyttää maantien laitaan kuvausta varten? Näin Liikenneturva vastaa

Autot Matkailu · Tim Isokivi

Kesäreissulla saattaa tehdä mieli pysäyttää auto maantien laidalle kuvien ottamista tai vaikkapa marjojen poimimista varten.  Liikenneturva on muistuttanut auton pysäyttämisen ja pysäköinnin voivan kuitenkin olla kiellettyä silloinkin, kun auto mahtuisi maantien laidalle.

Liikennelaki määrittelee erilaisia tilanteita ja paikkoja, joissa pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty. Näitä ovat muun muassa mäenharja tai näkyvyydeltään rajoitettu kaarre. Ajoneuvoa ei pääsääntöisesti saa pysäyttää tavalla, joka vaarantaa turvallisuutta tai haittaa liikennettä.

Uuden tieliikennelain mukaan ajoneuvon saa pysäköidä taajamissa myös vasemmalle puolelle tietä, mutta maanteillä se ei ole voimassa. Ajoneuvoa ei myöskään saa pysäköidä alle 30 metrin päähän tasoristeyksestä. Maantie on taajaman ulkopuolella merkitty usein etuajo-oikeutetuksi tieksi.

Moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä saa pysähtyä vain liikennemerkillä osoitetuille paikoille tai alueille. Liinja-auton pysäkille saa pysähtyä vain matkustajan ottamista tai jättämistä varten.

– Kuvan ottamista tai mustikoiden keräystä varten kuljettajan on etsittävä kunnollinen levähdyspaikka tai metsätie, jonne auton voi pysäyttää tai pysäköidä. Laki ja oma sekä muiden liikenneturvallisuus on otettava huomioon, koulutusohjaaja Pasi Pohjonen kertoo tiedotteessa.