Haminan mursun lopullinen kohde selvisi: ”Tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Haminassa ja Kotkassa piipahtanut mursu herätti runsaasti sekä hämmennystä että ihastusta Suomen matkallaan. Mursu menehtyi traagisesti kesken kuljetuksen Korkeasaareen, mutta eläimen tarina ei ole vielä täysin päättynyt.

Mursun nahka ja luusto tullaan siirtämään Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Eläimen jäänteet tullaan asettamaan tulevaisuudessa yleisön nähtäville. Lisäksi sen kudosta ja DNA:ta tallennetaan keskusmuseon genominäytekokoelmaan geneettistä tutkimusta varten.

– Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja se on tutkijoiden käytettävissä. Mursu on herättänyt paljon huomiota, ja siksi eläin tullaan konservoimaan yleisönäyttelyyn tarinansa kera, eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen kertoo.

Mursun nahan, luiden ja DNA:n avulla pystytään arvioimaan eläimen ikä, lähimmät geneettiset sukulaiset ja saamaan tietoa sen elinympäristöstä. Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa on ennestään kakis mursun luurankoa, jotka ovat peräisin 1840-luvulta.