Amazon kitkee tekaistuja tuotearvosteluita – haastaa Facebook-ryhmien ylläpitäjiä oikeuteen

Digi · Tim Isokivi

Verkkokauppojen tuotearvosteluihin ei voi aina luottaa. Esimerkiksi maailman suurimmaksi verkkokaupaksi nimetty Amazon on täynnä tekaistuja arvosteluja, joilla kuluttajat yritetään houkutella ostamaan heikkolaatuisia tuotteita.

Amazon on pyrkinyt kitkemään tekaistuja tuotearvioita pois sivuiltaan. Yhtiö on Techcrunch-sivuston mukaan aloittanut oikeustoimet jopa 10 000 Facebook- ryhmän ylläpitäjiä vastaan. Kyseiset ryhmät koordinoivat joko rahan tai lahjojen avulla ihmisiä tehtailemaan vääriä tuotearvioita verkkokauppoihin.

Facebook-sivustoilla on koordinoitu tekaistuja tuotearvosteluja Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Saksan, Ranskan, Japanin, Espanjan ja Italian Amazon-verkkokauppoihin. Washington Post -lehden vuonna 2018 tekemässä tutkimuksessa paljastui, että esimerkiksi bluetooth-kuulokkeille ja ravintolisille annetuista tuotearvioista merkittävä määrä oli tekaistuja.