Mihin sähköpotkulaudan voi pysäköidä? Näin viranomainen vastaa

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköpotkulaudat ovat olleet tuttu näky suomalaiskaupunkien katukuvassa jo muutaman vuoden ajan, mutta ne herättävät edelleen kiivasta keskustelua. Erityisesti puheenaiheeksi nousee usein lautojen pysäköiminen.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomo Katajiston mukaan sähköpotkulaudan eli kevyen sähköajoeuvon pysäköintiä koskevat samat liikennessäännöt kuin muitakin ajoneuvoja. Ne tulee pysäköidä tien oikealle puolelle. Taajamassa ne voi pysäköidä tien vasemmalle puolelle myös kaksisuuntaiselle tielle, jos se ei vaaranna eikä haittaa muuta liikennettä.

Traficomin erityisasiantuntija Marjo Immosen mukaan kevyen sähköajoneuvon saa pysäköidä jalkakäytävälle samoin edellytyksin kuin polkupyörän ja mopon. Ajoneuvo tulee pysäköidä jalkakäytävän ja pyörätien suuntaisesti ja mahdollisimman lähelle reunaa. Se ei saa tukkia liikennettä tai aiheuttaa vaaraa.

Sähköpotkulaudan pysäköinti tieliikenneain vastaisesti arvioidaan joko pysäköintivirheenä tai liikennerikoksena. Viranomaiset voivat puuttua virheelliseen pysäköintiin pysäköintivirhemaksulla, ja väärin pysäköity ajoneuvo saatetaan siirtää esimerkiksi varastoon. Liikennettä vaarantavasta pysäköinnistä voidaan määrätä sakkoja.