Koronapandemiasta siirryttiin koronaendemiaan – THL kertoi mitä se tarkoittaa

Terveys · Tim Isokivi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa puitiin tämänhetkistä koronatilannetta. THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan koronapandemiasta on nyt siirrytty koronaendemiaan.

Endemialla tarkoitetaan tässä tapauksessa toistuvia ja kausittain vaihtelevia epidemioita. Siinä virusta esiintyy kaikkialla maailmassa, mutta sen ilmaantuvuus vaihtelee. Viruksesta saattaa tulla uusia muunnoksia, joiden ominaisuuksia ei pystytä ennakoimaan.

Tehohoitoon joutumisen ja koronakuoleman riski on THL:n mukaan laskenut rokotusten ansiosta. Rokotteet eivät estä tartuntaa, mutta ne ehkäisevät sen vakavaa muotoa. Salmisen mukaan Suomen rokotekattavuus on hyvä.

Terveydenhuoltojärjestelmän on kerrottu varautuvan tapausten määrän kasvuun ja sairaalahoidon kuormitukseen syksyllä. THL:n kanta on kuitenkin se, että korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.