Tulli valvoi tehostetusti matkailijoita itärajalla – näitä tuotteita ei saa viedä Venäjälle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulli on vahvistanut Venäjälle matkustavien henkilöiden valvontaa 22.-26. heinäkuuta. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikoilla suoritetussa tehovalvonnassa tehtiin yli 2 500 tarkistusta. Niistä noin 100 johti pakotteiden vuoksi jatkotoimenpiteisiin.

Tehovalvonnan aikana matkailijoilta löytyi Tullin tiedotteen mukaan esimerkiksi erilaisia ylellisyystuotteita. Valvonnassa löydettiin myös tavaroita, jotka voivat edistää Venäjän teollisia ja sotilaallisia valmiuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi merenkulussa käytettävät apuvälineet.

Valvontajohtaja Mikko Grönbergin mukaan matkustajaliikenteeseen liittyvistä tapauksista noin 20 on ensiselvityksessä tai lausunnolla ulkoministeriössä. Ensiselvityksessä selviää, onko syytä epäillä rikoksesta ja aloittaa esitutkinta.

Venäjälle ei saa tällä hetkellä viedä esimerkiksi maaleja tai ajoneuvojen voiteluaineita, kuten synteettistä moottoriöljyä. Ylellisyystuotteiden, kuten älylaitteiden ja urheiluvälineiden vientiä on rajoitettu merkittävästi. Yleellisyystuotteille on asetettu eri suuruisia arvorajoja, jotka menevät pääsääntöisesti 300 eurossa.