400 000 suomalaista jättänyt yleisen veron maksamatta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomi on verotuksen mestari. Ihmisiä verotetaan kaikesta ja omaisuutta ei ole mahdollista kerryttää ilman, etteikö valtio nappaisi siitä automaattisesti leijonanosaansa. Osa veroista saattaa unohtua ja viivästyskorko saa laskun nopeasti suuremmaksi. Verohallinnon mukaan noin 410.000 henkilöä jätti kiinteistöveron ensimmäisen erän maksamatta elokuussa.

Kaikkiaan kiinteistöveroa on maksamatta yhteensä 71 miljoonaa euroa. Verohallinto muistuttaa myöhässä maksavia tarkistamaan maksutiedot OmaVerosta, jotta myös kiinteistöveron viivästyskorko tulee maksettua. Maksamatta jääneelle verolle alkaa kertyä viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä. Viivästyskorko on 7 prosenttia.

– Kiinteistöveron maksaminen unohtuu monilta – ehkä siksi, että osalla maksupäivä osuu kesälomalle, osittain siksi, että kiinteistöveropäätökset tilisiirtoineen lähetetään jo keväällä. Rästiin jäänyt vero kannattaa maksaa saman tien, sanoo ylitarkastaja Irene Laine.

Jos kiinteistöveron maksaminen tuottaa vaikeuksia, Verohallinnon kanssa voi sopia maksujärjestelystä.Maksujärjestelyä voi hakea OmaVerossa, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Kiinteistöveroa maksaa tänä vuonna noin 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa. Viime vuonna kiinteistöveroa kertyi kaikkiaan 2 miljardia euroa, mikä oli yhteensä 2,6 prosenttia kaikista Verohallinnon keräämistä veroista.