Junaradalla leikkiminen voi tappaa ja tulla kalliiksi

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Nuorten asiaton radalla liikkuminen, ilkivalta ja muu häiriökäyttäytyminen ovat lisääntyneet loppukesän aikana koko Suomessa. Väylävirasto ja VR ovat huolissaan nuorten turvallisuudesta ja muistuttavat yhdessä vanhempia ja kouluja siitä, että radalle ei ole ulkopuolisilla mitään asiaa.

Liikkuminen raiteilla tai niiden välittömässä läheisyydessä on hengenvaarallista ja laissa kiellettyä. Asiattomasta radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen tai poliisille ja siitä rangaistaan sakoilla.

– Usein huonot ideat saadaan, kun joukossa tyhmyys tiivistyy. Luvaton liikkuminen ja ilkivalta radalla eivät ole leikkiä, vaan siellä on muiden turvallisuuden lisäksi omakin henki uhattuna. Otetaan järki käteen ja jätetään rata rauhaan, vaatii turvallisuus- ja johtamisjärjestelmäosaston apulaisjohtaja Tomi Kangas Väylävirastosta.

Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on vähintään useita satoja metrejä. Lisäksi junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Asiattoman oleskelun lisäksi havainnot kertovat myös esimerkiksi esineiden asettamisesta kiskoille sekä vahingonteoista laiturialueilla. On hyvä muistaa, että ikä ei suojaa tekijää vahingonkorvausvelvollisuudelta. Mahdolliset sakot tai vahingonkorvaukset päätyvät alaikäisen tapauksessa vanhempien maksettavaksi.