Tutkimus: Tämä olisi turvallisin paikka maapallolla ydinsodan syttyessä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat analysoineet ydinsotaan liittyviä riskejä ja tulleet tulokseen, että sota aiheuttaisi suorien tuhojen lisäksi myös maailmanlaajuisen nälänhädän. Parhaiten kaikesta selviytyisi Australian manner, joka sijaintinsa puolesta joutuisi kokemaan vähiten haittoja, olipa ydinsota missä tahansa muualla maailmassa.

Tutkimus ennustaa, että ydinsodasta seuraavien kahden vuoden aikana viisi miljardia ihmistä on kuollut nälkään. Tutkimuksessa laskettiin vaikutukset viljelykasveihin, karjaan sekä kala- ja muuhun elintarviketuotantoon. Arvioiden mukaan planeetalla vielä hengissä olevat ihmiset kuluttaisivat ruokavarastot loppuun noin yhdessä vuodessa.

Uhkakuvat ovat toisin sanoen ahdistavia. Vaikka Australiassa selvittäisiin ydinsodan vaikutuksista, olisi elämä seuraavien vuosien aikana jatkuvaa selviytymiskamppailua. Ydinsota levittäisi ilmakehään nokea niin paljon, että maapallon lämpötila laskisi arviolta 14,8 celsiusta ja syntyisi ydintalvi. Australiassa on tällöin parhaat olosuhteet maapallolla viljelemisen jatkamiseen, Queenslandin yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa kerrotaan.