Hidas lenkkeily vai reipas kävely? Asiantuntija luettelee hyödyt

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kaikki tietävät, että kuntoharjoittelu kannattaa. Sykkeen nostamisella on hyötyä ja tutkitusti jo 10 minuuttia päivässä riittää. Mitä eroa on sillä, lenkkeileekö hitaasti vai käveleekö reippaasti? Sekä kävely että juoksu ovat aerobisen kardioliikunnan muotoja, jotka tarjoavat merkittäviä terveyshyötyjä.

Sekä lenkkeilyn että kävelyn avulla voi pitää painoaan kurissa ja ehkäistä sydänsairauksia. Hidas lenkkeily ja reipas kävely etenee samaa vauhtia, mutta onko niistä myös yhtä paljon hyötyä?

Journal of Kinesiology and Exercise Sciences -lehdessä julkaistun vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan hitaan lenkkeilyn energiankulutus on kaksi kertaa suurempi kuin samalla nopeudella käveleminen. On kuitenkin syytä huomata, että hidas lenkkeily vaatii enemmän energiaa. Nopea kävely ei polta yhtä paljon kaloreita kuin hidas lenkkeily, mutta se silti auttaa saavuttamaan painonpudotustavoitteita ja parantamaan yleistä kuntoa. Tutkimukset osoittavat, että reippaalla kävelyllä on huomattavia etuja sydämen ja verisuonten terveydelle.

Sellaisenaan hidas lenkkeily on parasta ihmisille, joiden nivelet kestävät hieman kovempaa osumista jalkakäytävään. Se on myös erinomainen vaihtoehto juoksulle. Reipas kävely on puolestaan parempi vaihtoehto henkilöille, joilla on aiemmin ollut nivelongelmia, ja niille, jotka ovat vasta aloittamassa harjoitusrutiinia eivätkä ole vielä parhaassa kunnossa.