Suomalainen luonto on juhlan arvoinen – elokuun viimeinen lauantai sopii retkeilyyn

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jos koronavuosista halutaan etsiä hyviä puolia, on yksi ehdottomasti suomalaisten asenne omaa maata ja luontoa kohtaa. Suomalaiset ovat innostuneet retkeilystä jopa siinä määrin, että kansallispuistoissa on tehty ennätyksiä ja ihmiset ovat vaihtaneet kaupungin pölyt maaseutuelämään. Suomen luontoa juhlistetaan elokuun viimeisenä lauantaina.

Suomen luonnon päivää juhlittiin ensi kerran elokuussa 2013. Suomalaiset ovat ottaneet päivän juhlimisen innolla omakseen, ja se on vakiintumassa kalentereihin liputuspäiväksi vuodesta 2023 lähtien. Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka liputtaa luonnolleen. Tänä vuonna luontoa juhlitaan lukuisissa tapahtumissa ympäri Suomen. Luontoa voi juhlia myös nostamalla maljan lempilajilleen, nauttimalla mustikkapiirakkaa, lähtemällä retkelle yksin tai läheisten kanssa.

Tänä vuonna erityisenä juhlanaiheena ovat meille suomalaisille tärkeät eläimet, kasvit, sienet ja koko Suomen luonnon ainutlaatuinen monimuotoisuus. Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä lähiluontoon, halataan puita, kuntoillaan luonnossa, joogataan metsässä, järjestetään luontotalkoita ja vain nautitaan luonnosta.

Suomen Latu haastaa kaikki suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Tuhansien tähtien Metsähotellit kohoavat Nurmijärvelle ja Kannonkoskelle. Seitsemisessä ja Hiidenportissa juhlistetaan 40-vuotiaita kansallispuistoja. Suomen luontokeskus Haltiassa järjestetään koko perheen luontokuvafestivaali, luomutiloilla pidetään avoimia ovia ja lukuisten organisaatioiden paikallisyhdistykset järjestävät tempauksia, tapahtumia tai retkiä luontoon. Moni koulu ja päiväkoti juhlistaa luontoa osana opetustoimintaa koko viikon ajan. Suomen luonnon päivän juhlinta onkin viime vuosina alkanut levittäytyä koko elokuun viimeiselle viikolle.