Torstaina on Itämeri-päivä – kalastaminen ja kalan syöminen vähentävät rehevöitymistä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän takana on John Nurmisen säätiö, jonka tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sekä mereen liittyvän kulttuuriperinnön vaaliminen. Tänä vuonna Itämeri-päivä osuu 25. elokuuta.

Kalan syöminen on yksi tehokkaimmista, mutta myös herkullisimmista tavoista pitää huolta Itämerestä. Samalla huolehtii omasta hyvinvoinnista, sillä kala on terveellisyydessään ylivertainen

Itämeren isoimpia ongelmia on rehevöityminen. Se johtuu siitä, että mereen päätyy liikaa ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Kasvillisuus, kuten levät, käyttävät näitä ravinteita ja seurauksena on suuria levälauttoja, happikatoa ja veden samenemista.

Ravinteiden poistamiseen merestä ei ole käytännössä tällä hetkellä kuin yksi tehokas keino: kalastaminen. Kaloihin on sitoutuneena samoja ravinteita, fosforia ja typpeä, ja kun kalastuksessa kala poistuu merestä, sen mukana poistuu ravinteita, jotka muuten olisivat luonnon kiertokulun kautta päätyneet levien ravinteiksi, Pro Kala tiedottaa.