Poliisi paljasti: Näin tunnistat keräyshuijarin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Länsi-uudenmaan poliisi on kertonut huijareista, jotka keräävät rahaa rikollisiin tarkoituksiin. Yleensä huijarit keksivät keräyskohteeksi tunteita herättävän tahon, kuten vammaiset lapset. Ihmisten kannattaa olla tarkkana.

Rahankeräyksiin tarvitaan yleensä lupa Poliisihallitukselta. Pienimuotoisia ja lyhytaikaisia keräyksiä on mahdollista järjestää myös pienkeräyksen muodossa. Pienkeräyksen järjestäminen edellyttää kirjallisen ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle.

Rahankeräyksen yhteydessä kerrotaan aina rahankeräyksen järjestäjä, kerättävien varojen käyttötarkoitus ja viranomaisen antama numero. Luvattomasti rahaa keräävä henkilö voi syyllistyä rahankeräysrikokseen.

− Jos kohtaa rahaa pyytävän henkilön, voi häneltä aina kysyä esimerkiksi pienkeräysnumeroa, joka keräyksestä vastaavan tahon tulee aina voida ilmoittaa lahjoituksia pyydettäessä. Jos numeroa tai muuta dokumenttia keräyksen lainmukaisuudesta ei ole, henkilön tarkoitusperiä on syytä kyseenalaistaa, opastaa lupapäällikkö Leena Höysniemi.

Viime kädessä tiedon keräyksen lainmukaisuudesta voi varmistaa poliisilta. Lista voimassa olevista rahankeräysluvista löytyy poliisin kotisivuilta sivulta Rahankeräykset. Voimassaolevista pienkeräyksistä taas voi tiedustella paikallispoliisilta. Länsi-Uudellamaalla tämä onnistuu sähköpostitse osoitteesta lupahallinto.lansi-uusimaa@poliisi.fi.