Martat muistuttavat: Älä päästä puutarhakasvejasi pakoon

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Martat muistuttaa viherpeukaloita huolehtimaan puutarhasta muutenkin kuin kasvattamalla ja kitkemällä. Vieraslajit ovat vallanneet tilaa suomalaisesta luonnosta juurikin karkulaisina.

– Pidäthän silmällä kotipihasi kasveja? Ne eivät saa päästä karkaamaan luontoon. Valtaosa puutarhakasveista on vieraslajeja, mutta haitallisiksi ne muuttuvat siinä vaiheessa, kun ne pääsevät karkaamaan luontoon aiheuttaen erilaisia haittoja, Martat muistuttaa Instagramissa.

Kukkapenkkejä voi rajata esimerkiksi kivetysten, lautojen tai erilaisten reunanauhojen avulla. Joitakin kasveja, kuten mintun voi istuttaa ruukun kanssa ja näin estetään sen leviäminen juuriston avulla. Jos kasvi tekee siemeniä, katkaise kukkavarret ennen siementen kehittymistä.

– Siemenet leviävät helposti uusille kasvupaikoille lintujen ja tuulen mukana. Jos siemeniä on ehtinyt kehittyä, polta ne tai laita pakattuna energiajätteeseen. Kotikompostin lämpö nousee harvoin niin korkeaksi, että siemenet tuhoutuisivat. Jos kasvin leviäminen lisääntyy, hävitä huolellisesti koko kasvi.

Lisätietoja: Martat