Lapin poliisi teki hyvää työtä – puolalainen varaskaksikko napattiin lopulta satamassa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Puolasta Suomeen saapuneen mieskaksikon epäillään tunkeutuneen ikäihmisten koteihin taulukauppojen varjolla ja anastaneen heiltä omaisuutta eri puolilla Suomea. Lapin poliisilaitos sai mittavan rikossarjan esitutkinnan valmiiksi elokuussa ja se siirtyy syyteharkintaan. Lapin poliisi selvitti, että samat miehet olivat toteuttaneet samankaltaisia rikoksia myös muualla Suomessa.

– Kokonaisuuden tutkintaan on saatu apua poliisilaitoksilta ympäri maata. Aika nopeasti selvisi, että kaikkien tapausten tekijöiksi on syytä epäillä samaa mieskaksikkoa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Ijäs Lapin poliisilaitokselta.

Miehet otettiin kiinni etsintäkuulutettuina Länsisatamassa heidän ollessaan tulossa uudelleen Suomeen 28. kesäkuuta 2022. Miehet vangittiin 1. heinäkuuta todennäköisin syin rikoksesta epäiltyinä lukuisiin törkeisiin varkauksiin tai niiden yrityksiin.

Mieskaksikon epäillään suunnitelmallisesti etsineen kohteikseen ikäihmisiä ja hyödyntäneen näiden avutonta tai hädänalaista tilaa omaisuutta anastaakseen. Miltei kaikissa tapauksissa asianomistajien oven ulkopuolella on ollut nähtävissä rollaattori tai muu apuväline. Joissain tapauksissa on toisteltu sanaa Ukraina, jolla on viitattu Ukrainassa meneillään olevaan sotaan. Asianomaisilta on anastettu muun muassa koruja, käteistä ja pankkikortteja.

– Epäillyt ovat kertoneet asianomistajille myyvänsä viiden euron hintaisia piirustuksia. Tällä tekosyyllä he ovat tunkeutuneet sisään koteihin, joista he ovat sitten etsiskelleet arvokasta omaisuutta vietäväksi. Rikosten kohdistaminen puolustuskyvyttömiin vanhuksiin tekee toiminnasta erityisen röyhkeää, toteaa rikoskomisario Ijäs.