Poliisi tehovalvoo suojateitä: ”Jalankulkijoiden voitava kulkea turvallisesti”

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisi valvoo tehostetusti suojateitä koko maassa 22. elokuuta – 4. syyskuuta välisenä aikana. Valvonnan aikana poliisi tarkkailee erityisesti moottoriajoneuvojen ja raitiovauujen kuljettajien toimintaa suojateiden läheisyydessä. Myös pyöräilijöihin ja muihin moottorittomilla ajoneuvoilla kulkeviin kiinnitetään huomiota.

– Lähtökohta on siinä, että jalankulkijoiden on voitava kulkea suojateillä turvallisesti. Tarkkailemme esimerkiksi sitä, mahdollistavatko kuljettajat jalankulkijoille esteettömän kulun suojatielle ja ohitetaanko suojatien eteen pysäytetty ajoneuvo tai raitiovaunu pysähtymättä, kertoo poliisitarkastaja Haikki Kallio Poliisihallituksesta.

Keväällä vastaavassa valvonnassa määrättiin moottoriajoneuvojen kuljettajille 379 maksuseuraamusta suojatiesääntöjen laiminlyönnistä. Liikenneturvan tilastojen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut keskimäärin 20 jalankulkijaa, joista oka viides menehtyi suojatiellä. Jalankulkijoiden loukkaantumisista jopa 60 prosenttia tapahtui suojatiellä.

Moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajien kohdalla rikkomukset ovat useimmiten sakkoihin johtavaa liikenneturvallisuuden vaarantamista. Moottorittomien ajoneuvojen kuljettajille annetaan usein liikennevirhemaksu hallinnollisesta liikennerikkomuksesta.