Hävittäjä putosi jatkosodan aikaan – nyt Päijänteeltä löydettiin koneen osia ja vainaja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ilmavoimien Pyry PY-6 -hävittää nousi harjoituslennolle 9. syyskuuta vänrikki Karlssonin ohjaamana. Kone ja sen lentäjä eivät kuitenkaan koskaan palanneet. Hävittäjä putosi Päijänteen Asikkalanselkään.

Nyt hävittäjän lentäjäksi epäilty vainaja ja koneen osia on löydetty Asikkalanselältä. Löydös tehtiin Rajavartiolaitoksen tehtyä alueella paikkatutkinttaa Hämeen poliisin virka-apupyynnöstä. Operaation aikana vesistöön tehtiin lukuisia sukelluksia, joiden päätteeksi Vänrikin jäänteet nostettiin ylös.

Ilmavoimat paikansi putoamispaikan alun perin heti syyskuussa 1943. Tuolloin suoritetuissa etsinnöissä järvestä löydettiin muun muassa koneen runko ja kuomu, mutta lentäjä jäi edelleen kadoksiin. Etsinnät aktivoitiin uudelleen vuonna 2021 sukellusseura Lahden Pingviinit ry:n toimesta.

Etsinnöistä kiinnostui lopulta myös viistokaikuluontaiyrittäjä Kari Ylönen. Hän ilmoitti elokuun lopussa löytäneensä lentokoneen ja tuon ajan hävittäjälentäjien käyttämät saappaat. Vainajan ja koneen osien löytymistä kuvataan Hämeen poliisin tiedotteessa historian valossa poikkeukselliseksi.