THL: Valtaosalla Uudenmaan lapsista koronan vasta-aineita

Terveys · Tim Isokivi

Uudenmaan alueella asuvista lapsista valtaosalla on koronaviruksen vasta-aineita joko tartunnan tai rokottamisen seuruaksena. Tämä selviää THL:n tekemästä tutkimuksesta. Siinä perehdyttiin 1-17-vuotiailta lapsilta Huslabissa otettuihin näytteisiin.

THL:n mukaan tutkimus osoitaa koronavirustartuntojen lisääntyneen lapsilla huomattavasti kevään 2022 aikana. Vielä joulukuussa 2021 vain kahdeksalla prosentilla alle 18-vuotiaista oli koronatartunnasta kertovia vasta-aineita. Tammikuussa osuus oli noussut 21 prosenttiin ja toukokuussa 73 prosenttiin.

THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melinin mukaan suurella osalla erityisesti 12 vuotta täyttäneistä on koronatartunnan ja rokottamisen yhteisvaikutuksena muodostunut hybridi-immuniteetti. Se on voimakkaampi ja tunnistaa laajemmin erilaisia virusmuunnoksia kuin pelkästään tartunnan tai rokottamisen seurauksena muodostunut suoja.

Lapsia koskevat tulokset viittaavat myös huomattavan suuren osa aikuisista saaneen koronatartunnan omikronaallon aikana viime keväänä. THL:n mukaan se parantaa väestön immuniteettiä rokotusten lisänä.