Nasa testaa maapallon puolustuskykyä – Dart-alus törmää asteroidiin syyskuun lopussa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on koeajamassa teknologiaa, jolla Maapallo voitaisiin joskus pelastaa avaruudesta saapuvalta uhalta. Nasan Dart-ohjelmassa miehittämätön alus ohjataan kohti avaruudessa kiitävää asteroidia. Tarkoituksena on muuttaa kappaleen suuntaa.

Viime vuonna avaruuteen Falcon 9 -raketin kyydissä laukaistu luotain törmää Dimorphos-asteroidiin 26. syyskuuta. Kyseinen halkaisijaltaan noin 160 metrin kokoinen asteroidi ei ole törmäyskurssilla Maapallon kanssa. Tarkoituksena on vain selvittää, voitaisiinko vastaavan asteroidin kiitorataa muuttaa tosipaikan tullen.

Dart tulee törmäämään asteroidiin noin 6,6 kilometrin sekuntivauhdilla, minkä pitäisi vaikuttaa kappaleen kiertorataan. Asteroidin kiertoradan muutosta tullaan mittaamaan maasta käsin teleskooppien avulla. Dartin mukana ei ole juurikaan tutkimuslaitteistoa, ainoastaan aluksen ohjaamiseen tarkoitettu ja asteroidista kuvia ottava Draco-kamera.