Osa autoilijoista vaihtanut talvirenkaat jo syyskuussa: ”Vaarallista peliä”

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Autoliiton Rengasratsia perehtyy suomalaisten autoilijoiden renkaiden kuntoon. Tulokset ovat olleet tänä vuonna positiivisia, sillä viidellä vertailupaikkakunnalla huonorenkaisia autoja paljastui vain 6,3 prosenttia. Se on 1,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Autoliitto on kuitenkin ihmetellyt yhtä Rengasratsiassa ilmennyttä seikkaa. Osa autoilijoista on jo vaihtanut syyskeleihin sopivat kesärenkaat talvirenkaisiin. Vielä viime vuoden Rengasratsiassa talvirenkailla ajoi 2,8 prosenttia kuljettajista, nyt viiden vertailupaikkakunnan keskiarvo on 5,5 prosenttia.

– Todennäköisesti kyse on usein siitä, että talvirenkaat halutaan ajaa loppuun kesänaikana ja ikään kuin säästää kesärenkaita. Se on kuitenkin vaarallista peliä, Autorengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora kertoo tiedotteessa.

Renkaiden ominaisuudet on suunniteltu vuodenaikojen lämpötilojen ja sääolosuhteiden mukaan. Nuoran mukaan huonokuntoisempikin kesärengas toimii syksyn sadekelien vetisillä tienpinnoilla uutta kitkarengasta paremmin. Vääränlainen rengas kasvattaa jarrutusmatkoja ja vesiliirron riskiä.

– Talvirenkaat on tehty vain kylmää talvikautta varten. Muuna aikana niiden käytölle ei ole perusteita, Nuora toteaa.