Aamupalan merkitykselle vahvistus – tällainen aamiainen on tehokkain

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Ihmisten kannattaa panostaa yhteen isompaan ateriaan aamulla. Siten nälkä pysyy poissa ja päivän muut ateriat pysyvät pienikalorisempana. Tutkijoiden mukaan runsaan aamiaisen ja pienemmän illallisen syöminen voi auttaa painonpudotuksessa. Kun vatsa on täynnä oikeanlaista ravintoa, ei päivisin sorru yhtä helposti naposteluun.

Aberdeenin yliopiston tiimi havaitsi, että ihmiset polttivat saman kalorimäärän, nauttivatpa he päivän isoimman ateriansa aamulla tai illalla. Ruokahalu oli kuitenkin huomattavasti pienempi suurten aamiaisten jälkeen. Tämä saattaa helpottaa ruokavalion noudattamista.

Tutkijat tutkivat kuinka kehomme sisäisen kellon rytmit vaikuttavat syömäämme ruokaan. Yksi ajatus on, että ilta on huono ajankohta syömiseen, koska kehon kello siirtää aineenvaihduntaa unessa. Runsaat ja terveelliset aamiaiset sisälsivät tutkimuksessa smoothieita, jogurtteja, munia, makkaroita ja sieniä.

Eli kaikki ruoat sisälsivät runsaasti proteiinia, joka saa ihmiset tuntemaan kylläisyyttä. Kun nälkä pysyy poissa pidempään, ei ihmisen tule syötyä liikaa iltaa kohden. Jokaisen kuitenkin kannattaa kuunnella ja noudattaa kehon sisäistä kelloa, jonka tahdissa nukkuminen ja ateriointi parhaiten tapahtuu.