Älä käytä hoitoainetta, jos ydinsota syttyy – asiantuntija kertoi syyn

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hiusten kunnosta huolehtiminen ei todennäköisesti olisi monille ensimmäinen prioriteetti ydinsodan syttyessä. Mikäli ydinlaskeuman uhka olisi todellinen, kannattaisi ainakin hoitoaineen käytöstä luopua.

Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuusvirasto on laatinut neuvoja pahimpien tilanteiden, kuten ydinaseiskun varalle. Aivan ensimmäiseksi ihmisiä kehotetaan hakeutumaan turvaan, mieluiten tiili- tai betonirakennukseen. Silmien, nenän ja suun koskettelua tulisi vältää.

Turvalliseen paikkaan pääsemisen jälkeen on syytä riisua ja hävittää kaikki mahdollisesti saastuneet vaatekappaleet ja mennä lämpimään suihkuun. Iho tulisi pestä hellävaraisesti saippualla ja hiukset perusteellisesti shampoolla.

Hoitoainetta ei kuitenkaan tulisi käyttää. Se nimittäin voi edesauttaa radioaktiivisen materiaalin tarttumista hiuksiin. Suihkun jälkeen päälle neuvotaan pukemaan puhtaat vaatteet.