Sähköpotkulautayhtiö: Yhteen parkkiruutuun mahtuu 12 lautaa oikein pysäköitynä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Sähköpotkulautayhtiö Voin mukaan yhteen autolle varattuun pysäköintipaikkaan olisi mahdollista pysäköidä jopa 12 pyörää tai sähköpotkulautaa. Sähköpotkulautoja kritisoidaan usein niiden viemästä katutilasta. Seuraavaksi tulisi pohtia, kuinka potkulaudat saadaan aina siistiin järjestykseen. Autot saavat väärästä pysäköinnistä parkkisakot.

– Usein kaduillamme on vain kapeat jalkakäytävät, mutta autoille on varattu 3,5 metriä leveät ajokaistat ja vielä lisäksi pysäköintikaistat kadun molemmin puolin. Polkupyörille ja sähköpotkulaudoille pysäköintitilaa on varattu murto-osa autoilun viemästä tilasta, Voin yhteiskuntasuhteista Suomessa vastaavan Hannu Oskala muistuttaa.

Oskalan mukaan sähköpotkulautoja käyttävät haluavat tutkimusten mukaan pysäköidä oikein. Norjan liikennetalouden instituutin teettämässä tutkimuksessa lisättiin sähköpotkulautojen pysäköintimahdollisuuksia. Ennen toimenpiteiden toteuttamista vain 41 prosenttia sähköpotkulaudoista oli asianmukaisesti pysäköity, kun kokeilun jälkeen jopa 81 prosenttia potkulaudoista oli pysäköity muut tienkäyttäjät huomioiden.

– Tutkimuksista käy ilmi, että pysäköintiruudut toimivat yhtä hyvin kuin telineet. Käyttäjät ovat valmiita kävelemään jopa 50 metriä pidempään käyttääkseen sähköpotkulaudoille varattuja pysäköintipaikkoja. Ottamalla autojen pysäköintipaikkoja sähköpotkulautojen ja pyörien käyttöön, voitaisiin vaikuttaa merkittävästi niiden oikeaan pysäköintiin. Helsingissä tämä tarkoittaisi muutamaa sataa parkkipaikkaa yhteensä noin 15 000:sta kantakaupungin kadunvarren pysäköintipaikasta, Oskala vetoaa.