Yle: Hyttysiä yhä liikkeellä – asiantuntija paljasti syyn

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ulkona liikkuneet ovat voineet yllätyksekseen törmätä hyttysiin vielä syyskuun lopussakin. Hyttyshavaintoja on tehty runsaasti varsinkin Pohjanlahden rannikkoseudulla, kertoo Yle.

Hyttyset ovat lähteneet uudelleen liikkeelle yli 10 asteen päivälämpötilojen vuoksi. Rannikkoja lämmittää myös meri, mikä selittää osittain hyttysten virkoamisen Pohjalahden seudulla.

– Liikkeellä on nyt aikuistalvehtijoita eli kirsi-, horkka- ja lintuhyttysiä. Niiden kuuluukin olla lennossa lämpimän syyspäivän sattuessa. Sitten ne painuvat talvehtimaan ja heräävät taas keväällä, kertoi ely-keskuksen hyonteistutkija ja vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Ylelle.

Osa ulkona liikkuvista saattaa Leinosen mukaan sekoittaa myös esimerkiksi surviaissääsket ja kaksisiipiset hyttysiin. Vuosi vuodelta lämpenevät syksyt voivat kuitenkin tutkijan mukaan saada hyttysetkin liikkeelle tavanomaista myöhemmin. Toisaalta normaalia lämpimämpi sää voi saada eliöiden elinkierron nopeutumaan.