YLE paljasti mitä pullonpalautuskoneisiin päätyy: ”Aikuisten leluja, vaatteita…”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset ovat ahkeria palauttamaan pulloja, sillä juomapakkausten palautusaste on maassamme jopa 90 prosentin luokkaa. Monissa kaupoissa palauttaminen on nopeutunut uusien Tomra R1 -automaattien ansiosta. Juomapakkaukset voi kaataa niihin suoraan säkistä.

Uudenlaiset automaatit ovat synnyttäneet myös lieveilmiön. Ylen mukaan koneisiin päätyy toisinaan joko vahingossa tai tahallaan myös muita esineitä kuin pulloja ja tölkkejä. Vantaan K-Citymarket Tammiston kauppias Kimmo Sivosen mukaan ihmiset kuvittelivat alkuun koneen kykenevän lajittelemaan kaikenlaiset jätteet.

Jyväskylän K-Citymarket Keijon pullokoneeseen on päätynyt muun muassa lasten leluja, aikuisten leluja, silmälaseja, työkaluja, vaatteita ja erinäistä roskaa. Myyjä Tero Hongellin mukaan automaattiin päätyy myös säilyke- ja lasipurkkeja, joille on oma erillinen keräyspisteensä. Ongelmia aiheuttavat niin ikään lasipullot, joka menevät rikki koneen sisällä.

Palautettujen juomapakkausten määrien kerrotaan nousseen jopa 50-300 prosenttia kaupoissa uusien palautusautomaattien myötä. Koneiden kansista löytyvissä ohjeissa neuvotaan, minkälaisia esineitä sisään saa laittaa.