Selvitys: Noin kuusi prosenttia suomalaisyrityksistä maksaa laskut myöhässä – tarkoittaa 20 000 yritystä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Intrum on selvittänyt yrittäjien maksuviivästyksiä. Tulokset puhuvat sen puolesta, että ahdinko on kasvanut ja edelleen nousujohteinen, mikäli suomalaisia yrittäjiä ei pian nosteta jalustalle muiden maiden tyyliin. Kuka sitten tekee verot valtion kassaan?

– Tulevan talven talousnäkymät ovat euroalueen energiakriisin, kiihtyneen inflaation ja korkojen nousun vuoksi synkät. Intrumin tutkimuksen mukaan yritysten maksuviiveet ovat kasvaneet merkittävästi. Kasvu maksuviiveellisten yritysten määrässä jakaantuu tasaisesti toimialoittain ja maakunnittain, Intrum Oy tiedottaa.

Yhtiön tekemän selvityksen mukaan maksuviiveellisten yritysten osuus on nyt korkeimmillaan koronapandemian jälkeen. Maksuviiveitä on 5,9 prosentilla, eli yhteensä 20.000 yrityksellä. Yleinen kustannustaso, korkojen nousu ja korkeat energiahinnat vaikuttavat lähes poikkeuksetta nyt koko yrityskenttään.

Tukalasta tilanteesta kertoo myös Elinkeinoelämän keskusliiton teettämä tutkimus, jonka mukaan jopa neljännes yrityksistä suunnittelee lomautuksia seuraavan puolen vuoden aikana kohonneiden energiakustannusten vuoksi. Myös Suomen Pankki kirjoittaa artikkelissaan kuluttajien odotusten niin omasta kuin Suomen taloudesta heikentyneen ja kuluttajien ostovoiman selvästi laskeneen kohonneiden elinkustannusten myötä.