Brittihallitus: Kaikki lopettavat tupakoinnin vuoteen 2030 mennessä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Brittien hallitus on julistanut tavoitteekseen, että lähes kaikki Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvat lopettavat tupakoinnin vuoteen 2030 mennessä. Suunnitelma on ollut esillä jo pitkään, mutta sen etenemisestä ei ole täyttä varmuutta. Terveysministeri ja varapääministeri Thérèse Coffey ei osaa sanoa, julkaiseeko uusi hallitus edelleen suunnitelmat tupakoinnin vähentämiseksi.

Brittihallituksessa on vaihtunut väkeä. Entinen terveysministeri Steve Brine halusi tehdä Britanniasta savuttoman ja vähentää maan tupakoitsijat alle viiteen prosenttiin. Hänen mukaansa tavoitetta pitää viedä eteenpäin, koska tupakointi on maailman suurin syövän aiheuttaja.

The Guardianin mukaan sisäpiiriläiset sanovat, että ei ole mitään mahdollisuutta ottaa käyttöön lisätoimenpiteitä, joiden avulla tupakoitsijoiden määrä vähennetään lähes nollaan. Tällä hetkellä hallituksen tavoite saada ihmiset luopumaan tupakoinnista seuraavan kahdeksan vuoden aikana on edelleen voimassa.

Yksi tapa, jolla hallitus voisi päästä lähemmäksi tavoitettaan, olisi nostaa tupakan ikärajaa jatkuvasti ylemmäs. Toinen toimenpide olisi tupakoinnin kieltäminen yleisillä paikoilla – myös ulkona.