Tutkimus: Raha-asiat ahdistavat kolmasosaa suomalaisista

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Noin kolmasosa suomalaisista kokee ahdistusta taloustilanteensa takia. Epävarmuus ja tulevaisuus tuottaa henkilökohtaista ahdistusta yhtä paljon niin yleisellä kuin henkilökohtaisella tasolla. Neljäsosa suomalaisista ei saa mitään tuntemuksia raha-asioista tai taloustilanteesta.

Nordean tuoreen Kotitalouspulssi-kyselytutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia on muuttanut rahaan liittyviä asioita arjessaan ja 80 prosenttia seuraa omaa talouttaan aiempaa enemmän korkojen ja hintojen nousun takia. Korkojen ja kustannusten nousu aiheuttaa huolta etenkin naisissa ja lapsiperheissä, ja se näkyy monella tavalla arjessa. Noin puolet vastaajista kertoo olevansa raha-asioissaan varovaisempi ja suhtautuvansa tulevaisuuteen aiempaa varautuneemmin.

– Kun arjen kulut kohoavat samaan aikaan korkomenojen kanssa, monessa suomalaisessa kodissa kohdataan nyt asioita, joita taloudessa ei ole nähty yli kymmeneen vuoteen. Tuloksista käy selvästi ilmi lukuisten ihmisten huoli ja stressi: muun muassa päätösten tekeminen koetaan vaikeampana, asiat ärsyttävät aiempaa helpommin ja on univaikeuksia ja masennusta. Erityisesti naiset ovat tulleet raha-asioissaan aiempaa varovaisemmiksi, tiivistää Nordean henkilöasiakkaista vastaava varajohtaja Nina Luomanen.