Tutkimus: Isien aivot kutistuvat lapsen syntymän jälkeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat havainneet, että vanhemmilla tapahtuu muutoksia aivoissa sen jälkeen, kun uusi perheenjäsen syntyy taloon. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti isien aivokapasiteetin muutoksiin. Tutkijat huomasivat, että tuoreiden isien aivot kutistuvat pienokaisen syntymän jälkeen.

Tutkimuksen mukaan ensimmäistä kertaa isäksi tuleville miehille muodostuu niin sanotut iskäaivot, jossa aivojen fyysiset ominaisuudet muuttuvat. Muutokset liittyvät empatiaan ja visuaaliseen prosessointiin paremman emotionaalisen yhteyden mahdollistamiseksi uuden pienokaisen kanssa.

Tutkimuksessa verrattiin 40 tuoreen isän aivoskannauksia lapsettomien miesten tutkimuksiin Espanjassa ja Yhdysvaltojen Kaliforniassa. Isien aivokuoressa tapahtuneet muutokset auttavat miehiä tulkitsemaan paremmin pienten vauvojen tarpeita. Tutkimus julkaistiin Oxfordin akateemisessa Neurosciencen julkaisussa.