Tanskaan uusi tekoälyn johtama puolue – pyrkii maan parlamenttiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tanskan uusi puolue on nimeltään Det Syntetiske Parti, eli syneettinen puolue, jonka toiminta perustuu tekoälyyn. Poliittinen hanke pyrkii saamaan paikan maan parlmentista. Puoluetta johtaa Lars-niminen chatbotti. Puolueen on luonut mies nimeltään Asker Staunæs.

Hän on taitelija ja tutkija voittoa tavoittelemattomassa taide- ja teknologiajärjestössä MindFuturessa. Puolueen johtohahmo Lars on koodattu vuoden 1970 jälkeisten tanskalaisten reunapuolueiden linjauksiin. Puolue on suunniteltu erityisesti edustamaan kollektiivisesti niitä noin 20 prosenttia nykyisistä tanskalaisista äänestäjistä, jotka eivät äänestä vaaleissa tai löydä itselleen sopivaa puoluetta.

Synteettisen puolueen kunnianhimoisiin tavotteisiin sisältyy yleinen 13.000 euron kuukausittainen perustulo ja hallituksen yhteisomistuksessa oleva internet- ja IT-sektori. Johtajana toimiva botti Lars tuskin on demokraattinen, koska kone on oppinut laajoja tietokokonaisuuksia ja malleja, joiden pohjalta se tekee päätöksensä. Toisinaan toiminta on jopa ristiriidassa. Ainakaan vielä puolue ei ole kerännyt tarpeeksi kannatusta.