Hurahditko avantouintiin? Kylmävesikausi on alkanut

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aluksi jännittää. Miten ihmeessä sinne kylmään veteen voi mennä? Ja vieläpä vapaaehtoisesti! Sen jälkeen idea alkaa kutkuttaa, houkutella ja haastamaan niin paljon, että onhan se mentävä. Jokaisella on oma taktiikkansa avantouintiin, mutta yhteistä useammalle on sen koukuttavuus. Sinne on pakko päästä uudestaan.

– Kausi alkaa, kun kelit kylmenevät tarpeeksi. Yhtenä päivänä vain toteaa, että kesä taitaa olla ohi, sanoo Suomen Ladun ulkoilulähettiläs ja aktiivinen talviuinnin harrastaja Anna Valli.

Viilenevät vedet houkuttelevat talviuimarit aloittamaan uuden kauden. Syksy on hyvää aikaa myös talviuinnin aloittamiselle. Valli ui luonnon vesissä ympäri vuoden, joten siirtymä talviuintiin tapahtuu itsestään. Valli rohkaisee aloittamaan talviuinnin syksyllä, kun lämpötilaerot eivät ole yhtä suuria kuin myöhemmin talvella.

Talviuinnin suosio on kasvussa ja yhä useampi haluaa kokea talviuinnin hyvät vaikutukset. Luonnonvarakeskuksen tekemän valtakunnallisen ulkoilututkimuksen mukaan lähes 12 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä harrastaa talviuintia. Harrastajien määrä on ollut tasaisessa kasvussa.