Tuhansille suomalaisille tulossa ulostetikku postissa – tästä on kyse

Terveys · Tim Isokivi

Tiettyyn ikäryhmään kuuluvat suomalaiset voivat pian saada yllättävää postia. Heille lähetetään ulostenäytteen ottamiseen tarkoitetut välineet. Kyse ei ole vitsistä, vaan mahdollisesti ihmishenkiä pelastavasta kampanjasta.

Husin, Finlabin, Silabin ja Synlabin yhteisessä kampanjassa tavoitteena on suolistosyöpien seulominen. 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaille suomalaisille naisille ja miehille lähetetään testipuikko ja ohjeet ulostenäytteen ottamista varten. Näytteen voi palauttaa maksutta ohjeiden mukaisesti.

Kampanja toteutetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Sen taustalla on huoli suolistosyövän seulonnan heikkoon osallistumisaktiivisuuteen littyen. Seulontaa laajennetaan vähitellen ulottumaan kaikkiin 56-74-vuotiaisiin.

– Suolistosyövät löytyvät oireettomassa vaiheessa ainoastaan sillä, että suomalaiset osallistuvat seulontaan. Jos näin ei tehdä, osa syövistä pääsee leviämään, kertoo seulonnan ohjelmakoordinaattori Maija Jäntti Suomen Syöpärekisterin tiedotteessa.