Nerokasta! Tutkijat esittelivät kaikkien aikojen nopeimman viikkausrobotin

Digi Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Pyykkien viikkaaminen voi olla yllättävänkin vaivalloista työtä. Tähänastiset yritykset luoda vaatteiden taittelun ihmisen puolesta hoitavan koneen ovat olleet kehnoja, mutta nyt tutkijat ovat esitelleet kaikkien aikojen nopeimman viikkausrobotin.

Kalifornian yliopiston Autolabin SpeedFolding-robotti kykenee tekoälyn ansiosta viikkaamaan vaatteita edeltäjiään nopeammin. Robotti kykenee käsittelemaan 30-40 satunnaisesti aseteltua vaatekappaletta tunnissa. Aikaisemmat robotit ovat kyenneet viikkaamaan tunnissa onnistuneesti vain 3-6 vaatekappaletta.

Ars Technica -sivuston mukaan robottia voitaisiin käyttää hyödyksi esimerkiksi vaatealalla, pesuloissa ja sairaaloissa. SpeedFolding on oppinut viikkaamaan vaatekappaleita käytännön esimerkkien seuraamiseen perustuvan BiManual Manipulation Network -neuroverkon avulla. Varsinaisen fyysisen työn se suorittaa kahdella robottikädellään.