Kotoa pois muuttava nuori on edelleen osa perhettä – itsenäistyminen ei tarkoita yksinäisyyttä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Selvitysten mukaan toisella asteella opiskelevat nuoret kaipaavat edelleen vanhempien tukea ja kannustusta opintojensa aikana, vaikka olisivat muuttaneet omilleen. Perheen tuki on korvaamatonta ja kotiväen neuvoja kunnioitetaan.

Toisella astella nuorilta odotetaan itsenäistä otetta ja vastuunkantoa. Suomen Vanhempainliiton Chillisti mukana -hankkeen asiantuntijat muistuttavat, että itsenäistyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nuoren pitäisi pärjätä yksin. Luotettavia ja turvallisia aikuisia tarvitaan.

– Vanhemman on kuitenkin hankala olla tukena ja ottaa opintoja puheeksi nuoren kanssa, jos opintojen sisältö ja rakenne ovat vanhemmalle vieraita eikä hän saa ajantasaista tietoa opintojen etenemisestä, sanoo Chillisti mukana -hankkeesta yhteisötyön asiantuntija Ville Koikkalainen.

– Toisaalta opettajilta voi jäädä paljon merkittävää tietoa saamatta, jos yhteyttä kotiin ei ole. Toimintakulttuuria ja viestintää on oppilaitoksissa kehitettävä, jos haluamme aidosti edistää nuorten hyvinvointia, motivoida ja auttaa heitä pärjäämään opinnoissa, hän jatkaa.