Mökkimurrot vähentyneet Suomessa – näin niihin kannattaa varautua

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mökkimurrot ovat vähentyneet Suomessa vuosikymmenen aikana. Niitä tapahtuu vakuutusyhtiö Fennican mukaan kuitenkin vuosittain lähes tuhat.

Poliisille ilmoitettiin tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna 940 murtoa vapaa-ajan asuntoon. Määrä laski alle tuhanteen ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella. Vielä vuosituhannen alussa murtojen vuosittainen määrä saattoi olla jopa yli 2 000.

Tämän vuoden elokuuhun mennessä ilmoitettujen murtojen määrä oli 533, lähes 14 prosenttia viime vuoden samaa ajankohtaa vähemmän. Murtojen määrän uskotaan johtuvan sekä mökinomistajien valveutumisesta että vapaa-ajan asunnoilla vietetyn ajan lisääntymisestä korona-aikana.

Kaikki varkaita kiinnostava omaisuus suositellaan siirrettäväksi mökeillä pois näkyvistä lukkojen taakse. Rikoksia voi myös ehkäistä hyvään lukitukseen ja hälytysjärjestelmään panostamalla. Naapurin kanssa voi sopia mökkien molemminpuolisesta silmällä pitämisestä.

– Avaimia ei kannata missään tapauksessa piilottaa mökille, vaan viedä ne mukanasi. Mökistä kannattaa myös tehdä asutun oloinen esimerkiksi lisäämällä yhteen sisävaloon aikakytkin, joka pitää valon päällä muina kuin yöaikaan. Syyssiivouksen ja -tyhjennyksen jälkeen kannattaa jättää mökin verhot auki, jotta varas näkee heti, ettei mökissä ole varastettavaa, Fennian rakennusvahikopalvelun päällikkö Mikko Koski kertoo tiedotteessa.