Uusi korona-aalto alkanut – paniikkiin ei ole syytä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ennen ihmisille oli itsestäänselvyys jäädä kipeänä kotiin ilman sen kummempia eristyksiä tai varotoimenpiteitä. Samaa suositellaan myös nyt, kun koronaviruksesta on kerrottu olevan jälleen enemmän havaintoja. Flunssakausi käynnistyy perinteisesti syksyllä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi tiedotustilaisuudessa tartuntamäärien todennäköisesti kasvavan talveen mennessä. Nykytilanteessa rokotuksilla ei pystytä merkittävästi estämään viruskiertoa. Alkuperäisten koronarokotevalmisteiden suoja tartuntoja vastaan on lyhytaikainen eli pari kuukautta.

Siksi sitä ei myöskään suositella tehosteannoksena sote-ammattilaisille tässä vaiheessa. Lisäksi moni on sairastanut koronaviruksen ja saavuttanut siten tehokkaamman suojan virusta vastaan.

Tehosteannoksia suositellaan yli 65-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville. Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut kasvomaskien käyttöä Euroopan alueella etenkin joukkoliikennevälineissä ja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Suomessa ei ole tehty maskisuositusta. Kouluun, työpaikalle tai harrastuksiin ei ole järkevää lähteä, jos on koronaan viittaavia oireita. Käsinpesu lienee jo kaikille itsestäänselvyys, vaikka tautia ei olisikaan liikkeellä.