Ratin takana ei kannata olla väsyneenä – tiesitkö tämän energiajuomista?

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenneturva on huolissaan suomalaisten asenteista väsyneenä ajamista kohtaan. Kesällä tehdyssä kyselyssä jopa 15 prosenttia kertoi ajaneensa viimeisen vuoden aikana niin väsyneenä, että pelkäsi rattiin nukahtamista.

Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm kehottaa tiedotteessa ottamaan väsymyksen vakavasti liikenteessä. Jo pelkkä vireystilan lasku kasvattaa onnettomuusriskiä. Kuljettaja voi huomaamattaan liukua mikrouneen, jolloin hän ei huomioi ympärillään tapahtuvia asioita.

Matkaa edeltävänä yönä olisi hyvä nukkua vähintään kuusi tuntia. Myös esimerkiksi kipeänä, lääkkeitä ottaneena tai tunnenkuohun vallassa oleminen voi heikentää ajokykyä. Väsymystä vastaan voi yrittää taistella kahvilla tai energiajuomilla, mutta nekään eivät vaikuta heti.

– Pitemmän päälle väsymystä voi torjua vain nukkumalla. Jos väsymys yllättää kesken ajon, paras keino sen taltuttamiseen on matkan keskeyttäminen. Jos se ei ole mahdollista, voi juoda kahvia tai muuta kofeiinipitoista ja ottaa sen jälkeen vartin tirsat, sillä kofeiinin vaikutus alkaa viiveellä, Nyholm kertoo.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.