Myytti kumottiin: Kannabis ei lisää ihmisen luovuutta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttäminen ei lisää ihmisen luovuutta. Aiemmin on väitetty, että pilvessä ihminen olisi taiteellisempi ja lahjakkaampi luovilla alueilla elämässään. Tämä on kuitenkin osoittautunut myytiksi ja harhaiseksi olettamukseksi.

Tutkimusta varten noin 400 osallistujaa teki luovuustestin, jossa he olivat selvinpäin tai pilvessä. Tulokset eivät eronneet toisistaan. Sen sijaan ihmisten oma suhtautuminen luovuuteensa saattoi olla huumausaineen vaikutuksen alaisena positiivisempi.

– Kannabis ei luultavasti tee sinusta enemmän tai vähemmän luovaa ihmistä. Sen sijaan eroavaisuus kannabiksen vaikutuksen välillä luovuuden itsearvioinnissa verrattuna todelliseen luovuuteen on eroa, ja selittää yleisen maallikon uskomuksen liittyen pilvenpoltteluun ja taiteellisuuteen, Washingtonin yliopiston psykologi tohtori Christopher Barnes kertoi PsyPostille.