Matkailu- ja ravintolayritykset: ”Koronatoimet kaipaavat kriittistä tarkastelua”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. Hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö. Käyhkö toivoo, että koronapandemiaa koskevien päätösten vaikutuksista tehtäisiin laaja ulkopuolinen tutkimus.

Käyhkön mukaan koronapandemian aika ja rajoitukset eivät olleet sellainen menestystarina kuin päätöksiä tekevät antavat ymmärtää. Myös yritysten saamiin tukiin liittyvät mielikuvat kaipaavat kriittistä tarkastelua.

– Julkisuudessa on annettu kuva, että valtio suorastaan mätti tukea koronarajoituksista kärsiville yrityksille. Näin ei suinkaan ollut. Tuet olivat keskimäärin hyvin pieniä suhteessa yritysten rajoituksista kärsimiin vahinkoihin. Lisäksi tuet kohtelivat yrityksiä erittäin sattumanvaraisesti, Käyhkö moittii.

MaRan toimeksiannosta onkin käynnissä tutkimus, jossa selvitetään yrityksille aiheutuneiden tappioiden suhdetta valtion maksamiin koronatukiin. Luonnonvarakeskuksen ja Reinueconin tutkimus valmistuu helmi-maaliskuussa 2023.