Bruce Leen klassikkoelokuvan ikäraja laski Suomessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kungfu-elokuvatähti Bruce Leen suurimpiin hitteihin kuulunut Enter the Dragon eli Lohikäärmeen kidassa oli pitkään Suomessa kielletty alle 18-vuotiailta. Nyt ikärajaa on kuitenkin yleisöpalautteen vuoksi laskettu. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Muropaketti.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on laskenut elokuvan ikärajaa 16 ikävuoteen. Lapsilta kielletyn ikärajan perusteena on sen voimakas väkivalta.

Enter the Dragon sai alun perin vuonna 1973 K-18-ikärajan Valtion elokuvatarkastamolta. K-18-ikäraja pysyi myös myöhemmissä tarkastuksissa. Koska K-18-elokuvia ei aikoinaan saanut julkaista Suomessa videolla, oli Enter the Dragon vuoteen 2000 saakka maassamme käytännössä kielletty.

K-18-ikäraja seurasi useimmiten verisestä väkivallasta ja rohkeista seksikohtauksista. Sellaisia ei Bruce Leen elokuvassa nähty, mutta Valtion elokuvatarkastamo syynasi tarkkaan myös kamppailulajielokuvia.