Kaikkien aikojen kallein olut? Pullosta maksettiin lähes puoli miljoonaa euroa

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman tiettävästi kallein olut on Allsopp’s Arctic Ale. Yhdestä pullollisesta 1800-luvulla valmistettua juomaa on maksettu lähes puoli miljoonaa euroa. Korkea hinta ei niinkään oluen maun, vaan sen erikoisen taustatarinan ansiota.

Yhdysvaltojen Oklahomassa asuva keräilijä osti Ladbible-sivuston mukaan avaamattoman pullon Allsopp’s Arctic Alea eBay-verkkohuutokaupasta vuonna 2007. Hän maksoi siitä 304 dollaria. Mukana tuli käsinkirjoitettu, oluen yllättävät taustat paljastanut viesti pullon vuonna 1919 ostaneelta asianajajalta.

Brittiläiset HMS Erebus ja HMS Terror -laivat juuttuivat vuonna 1845 jäihin Pohjoisnavalla, eikä niiden miehistöä koskaan löydetty. Allsopp’s-panimo palkattiin valmistamaan hyisiä arktisia kelejä kestävää olutta miehistöä etsimään lähetetylle retkikunnalle. Näin syntyi 11-prosenttinen Arctic Ale -olut.

Pelastusoperaatio epäonnistui, ja HMS Erebus sekä HMS Terror -alusten miehistöjen kohtalo jäi mysteeriksi.  Yksi mukana olleista oluista päätyi retkikunnalta avaamattomana keräilijältä toiselle. Oklahomalainen mies laittoi hänkin oluen lopulta myyntiin eBayhin 150 000 dollarin hintapyynnöllä. Allsopp’s Arctic Ale -oluesta kiinnostui tällä kertaa 23 huutajaa. Se myytiin lopulta hurjaan 503 300 dollarin eli noin 490 000 euron hintaan.