Suomeen kesällä päätyneen mursun kuolinsyy selvisi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi viime kesän suurimmista uutisista Suomessa koski Haminaan yllättäen ilmestynyttä mursua. Mursun matka Itämeren seudulla päätyi traagisesti, kun se menehtyi kesken kuljetuksen Kotkasta Korkeasaaren eläintarhaan.

Mursun kuolinsyyhyn liittyvät tutkimukset ovat nyt valmistuneet. Tapaukseen perehtyneen Ruokaviraston mukaan mursun todennäköinen kuolinsyy on sydämenpysähdys. Se oli seurausta nääntymisen, heikon yleiskunnon ja stressin laukaisemasta sydämen rytmihäiriöpertäisestä äkillisesti toiminnanvajauksesta.

Mursun elimistössä todettiin myös ikääntymiseen liittyviä, merkitykseltään vähäisiä muutoksia. Eläimen heikko yleiskunto on voinut myös altistaa sen erilaisille tulehduksille ja mahahaavoille. Mursu vaikuttaa olleen oletusten mukaisesti peräisin Euroopan arktisilta alueilta.

Ruokaviraston mukaan mursun konservointi etenee parhaillaan. Se on todennäköisesti yleisön nähtävillä syksyllä 2023. Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus toivoo eläimen esillepanon lisäävän ihmisten kiinnostusta mursuja ja arktisia alueita kohtaan.