Tartuntatautilääkärit: ”Koronavirustaudin yleisvaarallinen status poistettava”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ovat vastaanottaneet tartuntatautilääkäreiden vaatimuskirjeen, jonka mukaan koronavirustaudin yleisvaarallisuuden kriteerit eivät enää täyty. Vaatimuksen mukaan yleisvaarallisuus on kumottava, koska terveydenhuolto on kuormittunut pandemian aikana kertyneen hoitovelan vuoksi, ja henkilökuntaa tulee vapauttaa koronaviruksen hoitamisesta muihin toimiin.

– Alkuvuodesta 2020 COVID-19-koronavirustautia oli perusteltua pitää yleisvaarallisena tartuntatautina. Tauti oli herkästi tarttuva ja ainakin osalle väestöstä vaarallinen. Pandemia johti ennennäkemättömiin yhteiskunnan sulkutoimiin, joilla epidemian alkuvaiheessa voitiin hillitä tartuntojen leviämistä, lääkärit kirjoittavat, mutta sanovat nykytilanteen olevan täysin erilainen.

– Suurella osalla sairaaloiden koronaviruspositiivisista henkilöistä infektio ei ole sairaalassa olon varsinainen syy, ja tehohoidon kuormitus on vähäistä. Yleiskuvaltaan koronavirustauti muistuttaa muita hengitystieinfektioita, kuten influenssaa ja RS-virustautia, jotka niin ikään aiheuttavat kausittain sairaalakuormitusta ja kuolleisuutta.

– Asiantuntijoista koostuva sosiaali- ja terveysministeriön alainen tartuntatautien neuvottelukunta on hiljattain yksimielisesti todennut, ettei SARS-CoV-2-viruksen aiheuttama infektio enää täytä yleisvaarallisen tartuntataudin kriteereitä. Yhdymme neuvottelukunnan näkemykseen ja esitämme, että koronavirustaudin yleisvaarallinen status poistetaan välittömästi.

Vaatimuksen on allekirjoittanut 15 tartuntataudeista vastaavaa lääkäriä Suomen eri sairaanhoitopiireistä. Jotta koronavirutauti täyttää yleisvaarallisen tartuntataudin juridisen perusteen taudin tulee täyttää nämä kolme kriteeriä: 1) taudin tarttuvuus on suuri, 2) tauti on vaarallinen ja 3) taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaisiksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä.