Muovipullot ja kartonkitölkit muuttuvat – korkit menevät uusiksi

Ruoka · Tim Isokivi

Suomessa myytäviin muovipulloihin ja kartongista valmistettaviin tölkkeihin on tulossa muutos. Korkkien on jatkossa pysyttävä kiinni pullossa tai tölkissä koko käytön ajan. Taustalla on muoviroskan vähentämiseen ympäristössä tähtäävä EU-direktiivi.

Korkit kiinni -nimellä tunnettu vaatimus koskaa kaikkia alle kolmen litran muovipulloja ja muovikorkillisia kartonkitölkkejä. Korkkimuutoksen taustalla ollut direktiivi kielsi myös aiemmin esimerkiksi kertakäyttöiset muoviaterimet ja -pillit.

Juomapakkausten korkkien on määrä muuttua viimeistään kesällä 2024. Uudenmallisia pulloja ja kartonkitölkkejä alkaa ilmestymään kauppoihin jo sitä ennen. Direktiivin myötä myös esimerksiksi kierrätysmuovin osuus pulloista tulee lisääntymään.