Suomalainen sovellus tarjoaa vanhemmille tukiverkkoja – tutustuttaa perheitä toisiinsa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tamperelaisen Niko Väihinpään kehittämä Kids & Friends -sovellus haluaa tarjota avun lapsiperheiden yksinäisyyteen ja oman ajan tarpeeseen. Joulukuun alussa avautunut sovellus kerää nyt ensimmäisiä käyttäjiä. Ideana on, että käyttäjät löytävät lapsiperheitä ystäväkseen, jolloin jälkikasvu voi yökyläillä vuorotellen toistensa luona.

– Kun perheet tutustuvat paremmin, syntyy luottamus, jonka jälkeen lapset voivat yökyläillä toistensa luona. Sillä aikaa perheen aikuiset voivat ladata akkuja. Samaan aikaan lapsilla on mukavaa uusien kavereiden kanssa. Tarkoitus on siis luoda tukiverkkoja perheille, Väihinpää selventää.

Vanhemmat saavat yökyläilyn ajaksi omaa aikaa ja lapsi leikkikaverin. Perheet voivat saada uusia ystäviä, jotka ovat samanlaisessa elämäntilanteessa ja siten vertaistukea arkeen.

– En ole tavannut kavereita yksinkään, sillä minun mielestään ei olisi reilua jättää rankan työviikon päätteeksi puolisoa yksin hoitamaan lasta. Tajusin, että me perheenä tarvitsemme muita ihmisiä.

Väihinpää selaili lastenhoitajapalveluita ja teki havainnon, että lastenhoitaja veloittaa keskimäärin 10–15 euroa tunti. Mikäli hän haluaisi lähteä puolison kansa yön yli kylpyläreissulle, kustannuksen voi kertoa 24 tunnilla, eli se tekisi vähintään 240 euroa.

– Ei minulla ainakaan ole sellaisia rahoja. En usko, että on kovin monella muullakaan. Aloin miettiä, että mikä taho voisi olla motivoitunut ottamaan meidän pojan yökylään? No ehkäpä perhe, jossa asuu toinen samanikäinen poika, joka kaipaa kaveria.

Tämän ajatuksen pohjalta syntyi Kids & Friends. Hän halusi kehittää palvelun, jossa perheet voivat tutustua toisiinsa matalalla kynnyksellä. Kun he tapaavat ja viettävät aikaa yhdessä, aikuiset ja lapset viihtyvät. Kun luottamus on syntynyt, voidaan puolin ja toisin ottaa toisen perheen lapsia yökylään.