Lääkejätti: Syöpärokotteen kehityksessä lupaavia tuloksia

Terveys · Tim Isokivi

Syöpiä saatetaan tulevaisuudessa torjua rokotteiden avulla. Koronarokotteissa käytettyä mRNA-teknologiaa voitaisiin potentiaalisesti hyödyntää syövän hoidossa, ja lääkeyhtiö Modernan mukaan syöpärokotteen kehityksessä on jo saatu lupaavia tuloksia.

Moderna on kehitellyt yhdessä lääkejätti Merckin kanssa uudenlaista hoitomuotoa melanoomaa eli ihosyöpää vastaan. Modernan mukaan rokotteen ja Merckin Keytruda-immunoterapian yhdistäminen johti kokeissa potilaiden selviytymisen todennäköisyyden merkittävään kasvuun.

NBC-uutissituston mukaan lääkeyhtiöiden tarkoituksena on siirtyä ensi vuoden alussa tutkimuksen kolmanteen vaiheeseen. Kyseessä on kliinisten tutkimusten suurin ja allein vaihe. Melanoomarokotteen lisäksi kehitteillä on eri lääkeyhtiöiden toimesta muitakin rokotteita, jotka voisivat auttaa syövän eri muotojen hoidossa.