EU uhkaa kaksinkertaistaa nuuskan hinnan – suunnitelma hiertää ruotsalaisia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nuuskan hinta saattaa kallistua Ruotsissa, mikäli EU saa tahtonsa läpi. Euroopan unioni nimittäin haluaa Ruotsin nostavan nuuskan verotusta, mikä tekisi siitä huomattavasti nykyistä kalliimpaa. Asiasta uutisoi EU-komission salaisen asiakirjan nähnyt Aftonbladet.

Asiakirjassa esitetään nuuskan valmisteveron nostamista 134 euroon kiloa kohden. Veronkorotus nostaisi pussinuuskapurkin hintaa noin kolmella eurolla. Irtonuuskapurkin hinta kohoaisi jopa lähes kuudella eurolla noin 11 euroon.

Ajatus nuuskan hinnan moninkertaistumisesta on kerännyt kritiikkiä Ruotsissa. Tupakkayhtiö Swedish Matchin toimitusjohtaja Patrik Hildingsson vertasi mahdollista hinnankorotusta jopa siihen, että EU korottaisi italialaisen parkaminkun ja saksalaisen oluen verotusta.

Nuuskan ja purutupakan myynti kiellettiin EU:ssa vuonna 1992. Ruotsi sai kuitenkin jatkaa nuuskan myyntiä ja valmistusta poikkeusluvalla liittyessään Unioniin vuonna 1995.