Suomalaisten joulupöytien suosikkioluet selvillä – ykkösenä tumma lager

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Olut on tänäkin vuonna osa joulupöydän antimia useissa suomalaiskodeissa, joko alkoholillisena tai alkoholittomana versiona. Nyt Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on teettänyt Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin joulun suosikkioluita. Joukkoon mahtui niin vanhoja suosikkeja kuin yllättäjiäkin.

Kyselyn perusteella 27 prosenttia suomalaisista on joulupöydässä tarjolla tummaa lageria ja 26 prosentilla vaaleaa lageria. Tummaa lageria nautitaan erityisesti kinkun kanssa, kun taas vaalean lagerin katsotaan sopivan juomaksi koko aterian ajan. 13 prosenttia nauttii joulupöydässä portteria tai stoutia, usein suklaan kanssa.

Vastaajista 10 prosenttia tarjoaa jouluaterian kanssa alkoholitonta olutta. Kyselyn perusteella viidellä prosentilla suomalaisista löytyy joulupöydästä vehnäolutta ja yhtä monella pilsiä tai ipaa.

– Kyselyn suurin yllättäjä on alkoholiton olut. Alkoholittoman oluen myynti on toki ollut suuressa kasvussa viime vuodet ja valikoima on kasvanut ilahduttavasti, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden viestintäpäällikkö Outi Heikkinen tiedotteessa.

Olutta ostaessa tärkein valintaperuste oli jopa kolmelle neljästä vastaajasta oluttyyppi ja vähän alle puolelle hinta. Olutta myydään joulukuussa noin 20-30 prosenttia enemmän kuin esimerkiksi loka-marraskuussa. Tutkimus toteutettiin online-kyselynä 1.-6. syyskuuta 2022, ja siihen vastasi 1 342 iältään 18-70-vuotiasta suomalaista.